Kategoriat
lajiesittely

Supercross Suomessa ja maailmalla – ota vauhdikas laji haltuun

Supercross (SX) on moottoriurheilulaji, joka eroaa motocrossista ennen kaikkea ratansa puolesta. Siinä missä motocrossissa ajetaan pidemmillä, leveämmillä ja isommilla ulkoradoilla, supercross-radat sijaitsevat urheiluareenoiden sisätiloissa. Täysin erilainen, lyhempi halliratatyyppi vaatii toisenlaista strategiaa, kuntotasoa ja pyörätyyppiä. Lisäksi motocrossia pidetään yksinomaan kesälajina, kun taas supercrossia on mahdollista harrastaa vuoden ympäri. 

Suomessa motocross on supercrossia yleisempi harrastus- ja kilpailumuoto, mutta maailmalla – etenkin Yhdysvalloissa – on useita sisäradoilla kilpailemisen sallivia areenoita. Kuuluisia supercross turnauksia ovat Monster Energy AMA Supercross Championship ja FIM Supercross World Championship, ja kovimpana kilpailuaikana pidetään tammi–toukokuuta. 

Meillä supercross-kuljettajat pääsevät ottamaan mittaa toisistaan muun muassa Tampere Supercross -tapahtumassa. Varsinaista harrastajatoimintaa ei kotimaisessa supercrossissa kuitenkaan ole sisäratojen puuttumisen vuoksi, vaan ajajat keskittyvät motocrossiin ja sen muihin alalajeihin, kuten enduroon. 

Mitä supercross on?

Supercross on 450cc ja 250cc -moottoripyörillä ajettava ratakisa, joka käydään sisätiloissa. Rajoitetun tilan vuoksi kierrosmäärät ovat muihin moottoriurheilulajeihin nähden matalia, mutta kisoissa nähdään silti huimia hyppyjä – esimerkiksi Monster Energy Supercross -tapahtumassa nähty triplahyppy yltää yli 20 metriin!

Supercross-rata on tekniikkarata, jolla on runsaasti kuljettajille haastavia hyppyjä ja mutkia. Kuljettajilta vaaditaan rautaisten hermojen lisäksi hyvää kuntoa ja kehon hallintaa. Pyörät painavat ilman bensaa yli 100 kiloa ja suuret nopeudet edellyttävät vikkelää reaktiokykyä. Radat ovat muodoltaan vaihtelevia ja sisältävät erilasisia esteitä, kuten jyrkkiä kaarteita ja ramppeja. 

Jokaisen kuljettajan on opittava tuntemaan ajoneuvonsa ja navigoimaan radalla tehokkaimmalla tavalla, sillä vain nopein ajaja voittaa. Aika-ajoissa parhaiten pärjänneet kuljettajat ajavat toisiaan vastaan ja pudottavat toisiaan yksi kerrallaan kisasta pois, kunnes jäljelle jää vain voittaja.

Suomalainen supercross 

Suomessa supercross-kisoja on järjestetty ensimmäisen kerran 1980–1990-luvun vaihteessa. Ne olivat kuitenkin yksittäisiä osakilpailuita kokonaisen sarjan sijaan. Vuonna 2009 Hyvinkäällä, Vantaalla ja Siilinjärvellä järjestettiin varsinainen ensimmäinen kotimainen supercross-sarja. Vaikka kisat käytiinkin poikkeuksellisesti ulkoradoilla, seurasivat ne supercrossista tuttua mallia. 

Sisähalliin Suomen supercross siirtyi vasta vuosina 2010 ja 2011, kun Lahden Suurhalli otti kisaisännyyden harteilleen. Sittemmin Supercrossin SM-sarjan päätöskilpailut on pidetty Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa, vaikkakin vaihtelevalla menestyksellä. Sarjaa ei nimittäin ajeta joka vuosi, vaan lajia esitellään show-tyylisesti motocross- ja endurokuljettajille, alan harrastajille ja kaupallisille toimijoille suunnatuilla messuilla, kuten Tampere OffroadExpossa. 

Kiinteitä supercross ratoja löytyy Suomesta vain Lappeenrannan Muukosta ja Vantaalta, mikä kaventaa harjoittelumahdollisuuksia merkittävästi.

Tie supercrossin kärkeen käy motocross-ratojen kautta

Vaikka supercross on oma lajinsa, eivät kuljettajat keskity ainoastaan siihen. Moni aloittaa harrastuksensa motocrossista, ja siirtyy sitten kokeilemaan esimerkiksi circuit racingia, drag racingia, trialia ja enduroa. 

Ympäri Suomea toimii useita erilaisia moottorikerhoja, joissa on crossi-osastonsa. Kysyntää tuntuu riittävän, sillä pelkästään Lappeenrannan Moottoripyöräkerhossa harrastajien määrä on kaksinkertaistunut. Kerhot järjestävät kursseja ja muita koulutustapahtumia, joiden aikana kuljettajat oppivat paitsi pyörän hallintaa, myös oikeita ajoasentoja. Erityisesti seisoma-asennossa ajaminen on kaikissa crossi-lajeissa tärkeä taito. Lajia esitteleviä videoita löytyy myös netistä runsaasti.

Teoriaosuutta ei kuitenkaan painoteta liikaa, sillä vasta kokemus kehittää ajajaa. Oman ratavuoron päätteeksi varikolta saadaan hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä, ja entiset kisakuskit saattavat tarjota henkilökohtaista, ajotekniikkaan keskittyvää opetusta. Kokemus ja taidot karttuvat yhdessä kertyneiden kilometrien kanssa, ja samalla kuljettajat oppivat hyvän pyörän huollon ja oikeaoppisten varusteiden tärkeyden. Vakuutuksiakaan ei pidä unohtaa – onhan kyseessä loppujen lopuksi extreme-laji.

Keitä supercross-tähdet ovat? 

Suomessa harva supercross-kuski elättää itsensä ajamisella, mutta Yhdysvalloissa ammattikuljettajat voivat ansaita 85 000 – 100 000 dollaria vuodessa. Palkkaus saattaa olla kuukausipohjaista tai sitten tulot rakentuvat erilaisista yhteistyö- ja sponsorisopimuksista sekä kilpailuiden palkinnoista. 

Suurimpien supercross-kisojen palkintopotti kohoaa 250 000 dollariin ja jos menestys on hyvää, voi sama kuljettaja napata summan kotiin useamman kerran. Esimerkiksi Monster Energy Supercross-sarjaa voidaan seurata maailmanlaajuisesti sekä suorina että jälkilähetyksinä netin välityksellä. Sarjan 450SX-kuljettajiin kuuluvat muun muassa Jason Anderson, Justin Barcia, Kyle Chisholm ja Malcolm Stewart. 

Suomessa supercrossin kovatasoisimpiin kuljettajiin kuuluvat myös motocrossia ajavat Marko Kovalainen, Toni Eriksson ja Harri Kullas. Monet kotimaiset ajajat hakevat kokemusta muista Euroopan maista, kuten Saksasta tai Ranskasta, ja testaavat tasoaan eurooppalaisia supercross-kuljettajia vastaan.